Landgoed Valkenburg  »  Historie Hoekelum

Historie Hoekelum

Het prachtige kasteel Hoekelum kreeg haar eerste vermelding in het jaar 1396. Maar u mag er vanuit gaan dat al deze pracht nog veel ouder is. Aangezien er in het oude goed van Valkenburg stenen uit het jaar 1325 gevonden zijn. Hoekelum was in leen van de hertog van Gelre. Maar in 1325 werd het kasteel bewoond door Randolf de Jager, de eerste bekende jagermeester van Hoekelum. Het landgoed was in deze jaren vele malen groter dan dat het nu is. Naar schatting zo’n tweeduizend hectare. Familie de Jager had naast het kasteel ook het bijbehorende koetshuis, een herenhuis, de kapel, het prieel , de ijs en het boerderijtje. Het boerderijtje staat momenteel ook wel bekend als kaasboerderij Hoekelum.

Na familie de Jager kwam Hoekelum in bezit van familie Van Wassenaer. Tijdens de oorlogsjaren tussen 1940 en 1945 werd de familie door de bezetter gedwongen om het huis te verlaten. Na de bevrijding is 1945 bleek er veel inwendige schade te zijn aangebracht aan het huis. Toch is er een hoop meubilair gespaard gebleven. Evenals vele schilderijen. Kasteel Hoekelum is vervolgens door baron Van Wassenaer hersteld.

Vandaag de dag wordt Hoekelum beheerd door het Geldersch Landschap. U kunt op deze prachtige locatie terecht voor trouwerijen, feesten, partijen en recepties.